Tarım ve Hayvancılık Kalkınma Projesi
Bu proje, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi “Bölgesel Kalkınma Amaçlı
Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması” Programı kapsamında Burdur ilinin sahip
olduğu potansiyelleri ile üniversitenin mevcut ve gelecek altyapısının
uyumlaştırılarak tarım ve hayvancılıktaki rekabet gücünü artırmayı
amaçlamıştır.
Söz konusu program, “Burdur ili sektörel rekabet gücünün arttırılması:
tarım ve hayvancılıkta farklılaşarak bütünleşik kalkınma” adı altında
gerçekleştirilecek bütünleşik bir yapıya sahiptir.
Tarım ve hayvancılıkta farklılaşmaya dayalı bütünleşik kalkınma modeli;
Üniversite öncülüğünde Burdur ili yerli hayvan ırklarının geliştirilmesi,
genetik ıslah ile nitelikli ırkların kazandırılması, hayvan sağlığının
korunması ve et-süt veriminin arttırılması ve hayvansal sanayiye dayalı katma
değer yaratılması amaçları ile uyumlu olarak; (i) çiftçi eğitimi ve çiftlik
yönetimi, (ii) hayvan yetiştiriciliği ve (iii) hayvancılığa dayalı sanayi olmak
üzere üç ana eksene oturmaktadır.
Bu kapsamda, modelin temel hedefleri;
1) Çiftçi Eğitimi ve Yayım Hizmeti,
2) Büyükbaş Hayvanların Genetik Islahı ve Sığır Embriyosu Üretimi,
3) Teke Yöresi Küçükbaş Yerli Gen Kaynaklarının Verim Düzeylerinin
Geliştirilmesi,
4) Hayvan Hastalıklarının Önlenmesi ve Erken Tanı Yöntemlerinin Geliştirilmesi,
5) Geleneksel Ürünlerin Yenilikçi Hayvansal Ürünlere Dönüşümü ve Bölgesel
Markalaşma,
6) Hayvansal Atık ve Yan Ürünlerin Değerlendirilmesi,
7) Hayvan Beslemeye Yönelik Alternatif Tarımsal Ürünlerin Üretimi ve
8) Et ve Süt Ürünleri Sektörüne Yönelik Ar-Ge Alt Yapısının İyileştirilmesi
olarak belirlenmiştir.
Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
Tarım ve Hayvancılık Kalkınma Projesi Koordinatörlüğü
İstiklal Yerleşkesi, 15030 BURDUR
+90 248 213 22 95
hayvancilikproje@mehmetakif.edu.tr
© 2018 Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi